Nieuwe vaarseizoen gestart

08 maart 2018 16:12

Jannie van Nieuwkasteele (46) uit Spijkenisse is één van de vakantiegangers uit 2017 die genoot van een cruise met MPS de Zonnebloem. “Het ene moment vergaap je je aan de Dom van Keulen. Dan smul je van ijs op een gezellig terras. Dankzij de Zonnebloem kan ik zelf op ontdekking, dat betekent veel voor mij”, vertelt Van Nieuwkasteele. Vandaag start ons nieuwe vakantieseizoen. Ook dit jaar genieten meer dan 3.000 mensen met een lichamelijke beperking van een Zonnebloemvakantie.


Cruisevakantie
Voor veel mensen met een lichamelijke beperking is een aangepast schip de enige mogelijkheid om op vakantie te gaan. Het schip is van alle comfort en medische faciliteiten voorzien. Het vaart 42 weken per jaar door België, Duitsland en Nederland. Van Nieuwkasteele: “Ik was voor de eerste keer op een schip. Van te voren vond ik het als ik eerlijk ben een beetje eng. Aan boord was dat zo over. Je merkt amper dat je vaart, alleen even bij het afmeren. Het schip is prachtig mooi, een belevenis. Ik kon niet geloven dat er een lift in zat, een badkamer met verwenbad en zelfs een kapsalon.”

Een feestje
De Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking. De vereniging streeft naar een samenleving, waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. ‘Zorgeloos’ betekent hier dat iemand met een lichamelijke beperking geen hinder mag hebben van bijvoorbeeld praktische zorgen en hogere reis- en verblijfskosten. Deelnemers betalen een marktconforme prijs voor hun vakantie. De vakanties zijn in prima handen bij de duizenden Zonnebloemvrijwilligers. Velen daarvan hebben een zorgachtergrond. Daardoor krijgen vakantiegangers persoonlijke aandacht en de juiste medische zorg. Van Nieuwkasteele: “De dag begint al als een feestje als je de gordijnen openschuift en meteen geniet van een uniek uitzicht. Met wijnranken langs het water of een fraai oud kerkje. Liggend op bed sightseeing, waar maak je dat mee? Zo wil ik elke dag wel wakker worden. Als het kon, ging ik zo weer.”